Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Ευτυχία #1 συνέχεια.

Λοιπόν, πώς τα πήγαμε με τον ορισμό της ευτυχίας; Δύσκολο, ε; Ή μήπως όχι και τόσο;
Στην προηγούμενη ανάρτηση είδαμε τις δυσκολίες που προκύπτουν όταν αποφασίσουμε να ασχοληθούμε κάπως πιο σοβαρά με το θέμα.
Πώς να ορίσεις κάτι τόσο άπιαστο και ευμετάβλητο; Πώς όμως να κυνηγήσεις κάτι που δεν έχεις ιδέα πώς μοιάζει;
Κάποιες ιδέες για να ξεκινήσουμε είναι οι εξής:
1. Η ευτυχία που προκύπτει από ικανοποίηση των αισθήσεων. (Φαγητό, ποτό, διασκέδαση, υλικά αγαθά).
2. Η ευτυχία που προκύπτει από ματαιόδοξη αίσθηση υπεροχής. (Να έχω το καλύτερο αυτοκίνητο, τα καλύτερα ρούχα, να φαίνομαι ανώτερος σε θέση, πλουσιότερος, ομορφότερος, να προκαλώ φθόνο και αισθήματα κατωτερότητας στους άλλους).
3. Η ευτυχία που προκύπτει από αίσθηση υπερηφάνειας. (Να νιώθω ότι έχω βελτιωθεί σε σχέση με τον παλαιότερο εαυτό μου, καταφέρνω να μάθω μια καινούργια δεξιότητα, διαπιστώνω ότι βελτίωσα μια παλιά δεξιότητα, πετυχαίνω έναν προσωπικό στόχο, ανεξάρτητα από τα οφέλη που αποκομίζω).
4. Η ευτυχία που προκύπτει όταν νιώθω σε επαφή, σε αρμονία και κατανόηση με άλλους. ('Οταν βρίσκομαι με την οικογένεια, φίλους ή αγαπημένους, αλλά και η αίσθηση επικοινωνίας και "ανήκειν" όταν παρακολουθώ μια συναυλία, έναν αθλητικό αγώνα, όταν συμμετέχω σε μια ομαδική δραστηριότητα ακόμα και με αγνώστους.)
5. Η ευτυχία που προκύπτει από εσωτερική ισορροπία και αρμονία με τον εαυτό. (Η αίσθηση ότι έχω ότι ακριβώς χρειάζομαι, ότι η ζωή μου είναι όμορφη ακόμα και με τις δυσκολίες της, ότι παίρνω και δίνω αγάπη, παρ' όλες τις διαφορές μου με τους άλλους, ότι η ευτυχία μου πηγάζει από εμένα, από μέσα μου και κανένας εξωτερικός παράγοντας δεν την επηρεάζει ούτε θετικά, ούτε αρνητικά).

Να ένας μπούσουλας για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και να ξεσκαρτάρουμε. Ας κρατάμε στο μυαλό μας ότι οι απαντήσεις μας είναι αποκλειστικά και μόνο για τον εαυτό μας. Είναι βασικό να ορίσουμε την ευτυχία μας χωρίς να αυτολογοκρινόμαστε ή να αυτοδικαζόμαστε.
Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε άνθρωποι και όχι άγγελοι. Υλικά αγαθά, αμαρτωλά συναισθήματα, ποταπές σκέψεις. Είναι όλα μέρος του ποιοι είμαστε και είναι απολύτως αποδεκτό το γεγονός ότι μας δίνουν στιγμές ευτυχίας. Όσο πιο απελευθερωμένα τα κοιτάξουμε τόσο πιο εύκολο θα είναι να βρούμε αυτό που μας δίνει την καλύτερη και την πιο σταθερή αίσθηση ευτυχίας.
Μην ντρέπεστε, λοιπόν. Ασκήσεις μπορεί να δίνουμε, αλλά ο καθένας μπορεί να κρατήσει τα συμπεράσματα για τον εαυτό του. Ας μοιραστούμε μόνο ότι μας βοήθησε και ας κρατήσουμε τις δύσκολες στιγμές που θα νιώσουμε ότι κάτι δεν κάνουμε καλά σαν παράδειγμα προς αποφυγή, χωρίς να τις κρίνουμε.
Ας φτιάξουμε τον ορισμό μας και ας τον σημειώσουμε κάπου καλά κρυμμένο. Ακόμα και από εμάς τους ίδιους! Ο ορισμός μας θα μας βοηθήσει όταν πρόκειται να πάρουμε μια σημαντική απόφαση, όταν πρέπει να έχουμε καθαρά μπροστά μας αυτό που είναι σημαντικό για εμάς και να αποφασίσουμε χωρίς περισπασμούς. (Ε, Αριστέα;).
Αντίθετα, το να τσεκάρουμε συνέχεια αν και πόσο ευτυχισμένοι είμαστε και αν και πόσο τα καταφέραμε σήμερα να ευτυχήσουμε, θα μας οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση κάποιου που πιέζει τον εαυτό του να χαλαρώσει και να κοιμηθεί ΤΩΡΑ γιατί αύριο πρέπει να ξυπνήσει νωρίς! Όσο περισσότερο το θέλεις, τόσο περισσότερο απομακρύνεται.
Σε αυτή την περίπτωση και η ευτυχία είναι σαν τις γυναίκες και τα γραμματόσημα....

Καληνύχτα σε όλους. Όνειρα γλυκά!

9 σχόλια:

  1. Για μένα η ευτυχία δεν βρίσκεται σε πράγματα που αγοράζεις, αν εξαιρέσεις τα βιβλία.
    Είναι η βουτιά στη θάλασσα, η ανατολή, συζήτηση με μια καλή φίλη, χάδια με τη γάτα, μια κούπα καφέ στην ηρεμία του πρωινού...
    Δε χρειάζεται πολλά ο άνθρωπος για να ναι ευτυχισμένος, μόνο που δεν το ξέρει.
    Υγεία, το βασικό! Μόνο όταν τη χάσεις καταλαβαίνεις πόσο σημαντική είναι.
    Πολλά πράγματα θεωρούμε δεδομένα και δεν τους δίνουμε τη σημασία που πρέπει, συχνά γιατί δεν κοστίζουν.

    Φιλιά:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διάβασα και την προηγούμενη ανάρτηση και μέσα μου υπάρχει ήδη ο δικός μου ορισμός της ευτυχίας από χρόνια...ξέρω τι με κάνει ευτυχισμένη ανά πάσα στιγμή, αλλά ξέρω κι ως άλλη Πολυάννα να παίζω το παιχνίδι της χαράς ακόμα και σε αυτά που δε μου δίνουν τόση χαρά, αλλά δεν μπορώ να αποφύγω!

    Δυστυχισμένοι είναι όσοι δεν μπορούν να βρουν στη ζωή τους κάτι που να τους δίνει ευτυχία, ενώ υπάρχουν πολλά...εννοώ φυσικά ότι υπάρχουν άνθρωποι που τα έχουν όλα και δεν ξέρουν τι θέλουν να έχουν ή δεν ικανοποιούνται με τίποτα.
    Αυτά σε γενικές γραμμές!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ που περάσατε! Φιλιά και απο εμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παγωτό=ευτυχία
    Σινεμά=ευτυχία
    Παράσταση στην Επίδαυρο=ευτυχία
    Αυριανή άφιξη φίλης που θα μείνει 5 μέρες στο σπίτι=ευτυχία

    Λεγε, τα πάω καλά;

    Πάντως, για την ιστορία, σήμερα νιώθω ευτυχής!

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για εμένα, ευτυχία είναι ένα αίσθημα βαθιάς ικανοποίησης και ο τρόπος με τον οποίο μπορώ να την πλησιάζω είναι κάνοντας πράγματα που μου αρέσουν.
    Επίσης, ευτυχία νιώθω όταν αποκτώ κάτι που επιθυμούσα και για το οποίο εργάστηκα. Αυτή η τελευταία λέξη είναι και η σημαντικότερη. Πρέπει να καταβάλουμε κόπο για ό,τι επιθυμούμε. Αν όλα μας έρχονται εύκολα, αυτόματα μειώνεται η αξία αυτού που επιθυμούμε. Ο κόπος που καταβάλλουμε είναι αυτό που δίνει αξία στα επιτεύγματά μας και το κλειδί που ανοίγει την πόρτα που οδηγεί προς την ευτυχία.
    Να έχετε όλοι μια όμορφη εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Αρτίστα & Pippi: Τέλεια τα πάτε! Ομολογήστε το! Έχετε κάνει φροντιστήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όχι, όχι, αλήθεια σου λέω, δεν έχω κάνει ποτέ φροντιστήριο!
    Μόνο μια χρονιά για τη Φυσική και τη Χημεία, που ήμουν σκράπας, στο Λύκειο!
    Τίποτε άλλο πέραν αυτού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ούτε εγώ έκανα φροντιστήριο, το ομολογώ, αλλά είμαι αρκετά παρατηρητική ώστε να συνειδητοποιώ τα συναισθήματά μου και την πηγή τους (όχι πάντα, βέβαια).
    Και επειδή εδώ και χρόνια εκπαιδεύω τον εαυτό μου στο να χαίρεται με τα μικρά, καθημερινά πράγματα, χαίρομαι που βρίσκομαι στο σωστό δρόμο και που με συνοδεύει (ή, μάλλον, που αλληλοσυνοδευόμαστε) η αγαπημένη μου Αρτίστα.
    Καλή συνέχεια στον δρόμο της αναζήτησης σε όλους τους εξερευνητές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Περνώ με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση γιατί συμβαίνουν διάφορα αυτόν τον καιρό στη ζωή μου κι ο χρόνος που αφιερώνω στο κουτί είναι ελάχιστος.Απόψε όμως θα “αφιερωθώ” εδώ ☺

    Εξακολουθώ να πιστεύω ότι (και) η ευτυχία έχει να κάνει με τις προσδοκίες μας.
    Ευτυχισμένος, σε μια πιο μόνιμη κατάσταση, θεωρώ ότι είναι αυτός, που δεν έχει ανάγκη να καλύψει ανάγκες για να αισθάνεται ασφαλής και γεμάτος. Δηλαδή αυτός που μπορεί να είναι γαλήνιος και χαρούμενος, ακόμα κι αν του λείπουν πολλά. ε; Για σκέψου το. Όσες περισσότερες οι εξαρτήσεις μας ή οι προσδοκίες μας, τόσο λιγότερο δεν εξαρτάται η ευτυχία από μας.
    Πάω να δω που το πας και στις επόμενες αναρτήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή