Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2016

Εσύ με τί γεμίζεις τα βάζα;Ο καθηγητής στάθηκε μπροστά στους φοιτητές της τάξης του, της φιλοσοφικής σχολής, έχοντας μπροστά του κάποια αντικείμενα.
Όταν η τάξη ησύχασε, χωρίς να πει τίποτα, πήρε ένα μεγάλο βάζο του γλυκού και άρχισε να το γεμίζει με μπαλάκια του τένις. Όταν πλέον δεν χωρούσε άλλο, κοίταξε τους μαθητές του και τους ρώτησε αν το βάζο γέμισε και εκείνοι συμφώνησαν.
Τότε ο καθηγητής πήρε χαλίκια και άρχισε να τα ρίχνει στο βάζο κουνώντας το και αυτά πήγαν στα κενά ανάμεσα στις μπάλες του τένις. Όταν πια δεν χωρούσαν άλλα χαλίκια ρώτησε τους μαθητές αν το βάζο ήταν γεμάτο και αυτοί κάπως σαστισμένοι είπαν πως είναι.
Ο καθηγητής στη συνέχεια πήρε άμμο και αφού την έριξε στο βάζο, γέμισε όλα τα κενά ανάμεσα στα χαλίκια και αφού ρώτησε τους μαθητές πάλι αν το βάζο ήταν γεμάτο αυτοί ανταπάντησαν με ένα ομόφωνο ΝΑΙ.
Τότε ο καθηγητής έσκυψε και πήρε κάτω από το γραφείο δυο κούπες καφέ και τις έριξε στο βάζο ενώ οι μαθητές πλέον γελούσαν απορημένοι.
«Τώρα», λέει ο καθηγητής, «Θέλω να θεωρήσετε ότι το βάζο αντιπροσωπεύει τη ζωή σας. Οι μπάλες του τένις είναι τα πλέον ιερά και μεγάλα πράγματα στη ζωή σας όπως η πατρίδα, η οικογένεια, τα παιδιά σας, οι φίλοι σας και οι αγαπημένες σας ασχολίες, πράγματα που ακόμα και όλα τα άλλα να χαθούν, αυτά είναι ικανά να γεμίσουν την ζωή σας.
Τα χαλίκια αντιπροσωπεύουν πράγματα σημαντικά όπως τη δουλειά σας, το αυτοκίνητό σας, ένα σπίτι...
Η άμμος είναι άλλα μικρότερα πράγματα... Αν γεμίσετε το βάζο πρώτα με άμμο, δεν θα υπάρχει χώρος για να βάλετε τα χαλίκια και τις μπάλες του τένις.
Το ίδιο ισχύει και για τη ζωή σας. Αν ξοδέψετε την ώρα σας και την ενέργειά σας για μικρά πράγματα δεν θα έχετε χρόνο και δύναμη για μεγαλύτερα και σημαντικότερα για σας πράγματα Φροντίστε τα μπαλάκια του τένις πρώτα και μετά τα χαλίκια.
Τα υπόλοιπα είναι άμμος...»

Ένας μαθητής σήκωσε το χέρι και ρώτησε, τι αντιπροσώπευε ο καφές.
Ο καθηγητής χαμογέλασε και είπε «Ο καφές είναι για να σας δείξει πως όσο γεμάτη και να είναι η ζωή σας, πάντα θα υπάρχει χώρος για ένα καφέ με κάποιο φίλο»


Μου άρεσε πολύ και αναδημοσιεύω απο την ιστοσελίδα www.therapy.gr, αν και την ξαναβρήκα δημοσιευμένη σε πολλούς άλλους χώρους...

5 σχόλια:

 1. Δεν την ήξερα την ιστορία. Μου άρεσε πολύ, τη θεωρώ διδακτικότατη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @To love life for what it is: Κι εμένα μου άρεσε. Εξ ου και η αναδημοσίευση... Ευχαριστώ που πέρασες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τα βάζα μου θα ήθελα να τα γεμίσω με σοκολατάκια, η αλήθεια είναι, αλλά επειδή έχω κόψει τα γλυκά από τις 7 Ιανουαρίου, τα γεμίζω με μπουκαλάκια υγρών αναπλήρωσης του ηλεκτρονικού μου τσιγάρου!
  Εντάξει, αστεΐζομαι!
  Εξαιρετικά έξυπνη παραβολή. Και χρήσιμη για τους νεώτερους σε ηλικία!
  Καλό βράδυ Ερμίνα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Διδακτικό, σοφό, δοσμένο με πολύ ωραίο τρόπο!

  Σου εύχομαι καλό μήνα, γεμάτο αγάπη και πολλούς καφέδες με ανθρώπους καρδιάς! Φιλάκια Ερμινάκι!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @ Αρτίστα: Έκοψες τα σοκολατάκια εδω και έξι μήνες!!! Ηρωίδα!
  @ Mary: Καλό μήνα και σε σένα, καλό μου κορίτσι!
  Καλό καλοκαίρι σε όλους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή